ورود/ایجاد حساب کاربری
   منوی اصلی
· خانه
· لیست کاربران
· جستجو
· آمار مشاهدات
· آرشیو مقالات


- شرح
· راهنمای نویسندگان
· درباره ما

   همکاری با نشریه
در صورتی که مایل به همکاری با نشریه هستید، می‌توانید در لیست پستی نشریه عضو شده و در جریان امور قرار گیرید. برای اطلاعات بیشتر، اینجا کلیک کنید.

   کاربران
سردبیر
هیچ مدیر کمکی حاضر
همکاران
هیچ مدیر کمکی حاضر
اعضا:
جدیدترین:جدید امروز:0
جدیدترین:جدید دیروز:0
جدیدترین:مجموع:2471
جدیدترین:جدیدترین:
ufumenarayu
اعضا:حاضر
اعضا:اعضا:0
مهمان‌ها:مهمان‌ها:31
مجموع:مجموع:31
کاربران حاضر
هیچ کاربر حاضری وجود ندارد

   ورود کاربران




 


 برای ورود مشکل دارید؟
 ثبت نام کاربران جدید

پروژه OpenOffice.org و اهمیت آن

(821 مجموع کلمات موجود در متن)
(6066 بار مطالعه شده است)  نسخه چاپی

پروژه OpenOffice.org و اهمیت آن


در مـیـان نـرم‌افزارهای آزاد و بـازمـتن پروژه‌های بخصوصی هستند که اهمیت ویژه‌ای دارند. از جمله پروژه GNU که تکمیل سیستم‌عاملی با تمام نرم‌افزارهای لازم بـرای یک کاربر با خـصـوصـیـات نـرم‌افـزار آزاد را دنـبـال مـی‌کند یا سیستم عامل گنو/لینوکس Debian کـه مـجـمـوعـه بزرگی از نرم‌افزار را گرد آورده و در اختیار عموم قرار داده است. همچنین کامپایلرها، وب سرورها و انواع زبانهای برنامه‌نویسی و اسـکـریـپـت نویسی هم هستند که نقش و اهمیت زیادی در تاروپود ساختار دنیای دیجیتال امروز بازی می‌کنند. اما در این میان شاید پـروژه‌ای چـون OpenOffice.org اهمـیت ویـژه‌ای دارد که با هیچ کدام از پروژه‌های دیگر قابل قیاس نیست. شاید بتوان اهمیت این پروژه را در چند مشخصه آن خلاصه کرد:

۱. OO.o پروژه‌ای بزرگ:
پروژه OpenOffice.org مـجموعه‌ای از نرم‌افزارهای اداری بازمتن است. این مجموعه نرم‌افزارها حجم بزرگی از کد به زبان ++C را شامل می‌شود که آن را به یکی از بزرگترین پروژه‌های بازمتن مبدل می‌کند.

۲. OO.o مجموعه اداری مجانی:
بـا مـراجعه بـه سـایـت [۱] می‌تـوانید نسخه قابل اجرای مناسب برای رایانه خود را به رایگان دریافت کرده و نصب نمایید. هیچ جای دیگری نمی‌توانید یـک مـجـمـوعه اداری کـامـل و بـــرای پــلـتـفرم‌های گوناگون را – با رعایت پروانه آن - مجانی بدست آورید.

۳. OO.o و سطح تماس با کاربرای عادی:
بسیاری از پروژه‌های فعال دنـیـای بـازمتن و بین نرم‌افزارهای آزاد، یا به کار کاربران فنی رایانه می آیند یا درک مفهوم آنها نیاز به آشنایی با تعاریف و خصوصـیـات فـنـی نـرم‌افـزار آزاد یـا بـازمتن دارد. در حـالی کـه هـر کـاربـر تازه‌کاری می‌داند که مجموعه اداری چطور نرم‌افزاری است و چـه می‌کند. در نتیجه معرفی OOo به عنوان مجموعه‌ای بازمتن به کاربران عادی رایانه، کاندیدای مناسبی است از آنچه آنان در استفاده از نرم‌افزارهای بازمتن و آزاد به کف خواهند آورد.

۴. OO.o و رهایی از وابستگی به MS Office:
نـرم‌افـزارهـای مـجـمـوعـه OO.o از فرمـتـهای مخصوص MS Office که مجموعه اداری شرکت Microsoft است پشتیبانی می‌کنند. مجموعه MS Office یـکـی از مجموعه نـرم‌افزارهایی است که کاربران Windowsهای مایکروسافت به شدت به آن وابسته‌اند. خـصـوصیت سـازگـاری OO.o بـا فـرمـتهای MS Office به این کاربران اجازه می‌دهد تا پرونده‌های خود را به فرمتهای دیگر تبدیل کرده و با سهولت از MS Office به OO.o یا نرم‌افزارهای اداری و دفتری دیگر مهاجرت کنند.

۵. جامعه کاربران و توسعه‌دهندگان فعال و انتشار نسخه‌های جدید در فواصل زمانی کوتاه:
هـمـچـون هر پروژه بازمتن یا آزاد دیگری مجموعه‌ای بزرگ و فعال از کاربران و توسعه‌دهندگان پروژه OpenOffice.org را در بر گرفته‌اند. این جامعه همیـشـه در حـال بـحـث دربـاره اجـزای پـروژه، رفـع مشـکـلات کـاربـران، گـزارش ایـرادات و ترجمه مستندات و منوهای نرم‌افزارها به زبانهای محلی کاربران است. نتیجه این جنب و جوش آشکار شدن سریع ایرادها و رفع آنها در کوتاه‌ترین زمان ممکن است.


تاریخچه OpenOffice.org

کد منـبـع پـروژه بـازمـتـن OO.o در جولای سال ۲۰۰۰ میلادی بر روی شبکه اینترنت منتشر شد و مجموعه StarOffice از نسخه 6.0 به بعد بر پایه کد توسعه یـافـتـه OO.o بنـا شـده اسـت. مـجـمـوعـه نـرم‌افزارهای اداری StarOffice حاصل کار شرکت آلمانی StarDivision بـود کـه در اواسـط دهـه ۱۹۸۰ میلادی تاسیس شده و مجموعه اداری آن در آگوست ۱۹۹۹ توسط شرکت Sun Microsystems خـریـداری شـد. شـرکـت Sun تا نسخه 5.2 به توسعه مستقل StarOffice ادامه داد و پس از آن کد متن StarOffice را بصورت بازمتن و با نام OpenOffice.org منتشر نمود.

نـخـستین نـسخه پایدار OO.o یعنی نسخه 1.0 در اول ماه می سال ۲۰۰۲ منتشر شد. در زمان نوشتن این مقاله آخرین نسخه پایدار OO.o نسخه 1.1.4 است. همچنین نسخه بتا (آزمایشی) 2.0 هم برای دریافت در سایت openoffice.org در دسترس است.


پروانه OpenOffice.org

کد منبع OO.o بـا دو پروانه LGPL و SISSL منتشر شده شده است. SISSL یا Sun Industry Standards Source License پروانه بازمتن خاص شرکت Sun Microsystems است کـه تـرجـمـه فـارسـی آن در هـمـین شماره از مجله IranTux آمده است.[۲] شـاید بـتـوان چـکـیده پروانه SISSL را رفع مسئولیت از شرکت Sun در مورد عوارض یا خسارات احتمالی در پی استفاده از OO.o دانست. از نگاه بنیاد نرم‌افزار آزاد (fsf.org) پروانه SISSL پروانه‌ای آزاد است که به دلیل تفاوت در جزئیات و نه خط‌مشی کلی، با GNU GPL ناسازگاری دارد.


اجزای OpenOffice.org

OOo Writer یا ابزار واژه‌پرداز: ایـن ابـزار، واژه‌پرداز کاملی است و بخوبی با بهترین واژه‌پردازها رقابت می‌کند. امکان ارتباط با پایگاه داده و خروجی مستقیم PDF همچون سایر اجزای مجموعه OOo در Writer نیز جاسازی شده است.

OOo Calc یـا ابزار صفحه گسترده: نرم‌افزار صفحه گسترده مجموعه OOo علاوه بر اینکه ابزاری بی‌نقص است پشتیبانی خوبـی از زبـانـهای راست به چپ همچون زبان فـارسی دارد. تنها اشکال آن عدم پشتیبانی از sheet های RTL است که این ویژگی در نسخه 2.0 گنجانده شده است.

OOo Impress یا ابزار طراحی اسلاید: با این ابزار هـر کـسـی کـه مدتی با رایانه و مجموعه‌های اداری کار کرده باشد به راحتی قادر به طراحی اسلاید خواهد بود.

OOo Draw یـا ابـزار رسـم گـرافـیـک بـرداری: امکان طراحی و رسم اشکال گرافیکی برداری نه چندان پیچیده با Draw به مجموعه OOo اضافه شده است.

OOo Math یا ابزار فرمول‌نویسی: برای نوشـتـن فرمولهای ریاضی یا سایر شاخه‌های علوم در ابزارهای گوناگون مجموعه OOo طراحی شده و کار با آن بسیار ساده است.


منابع موجود در رابطه با پروژه OpenOffice.org

جدای سایت اصلی پروژه سایتهای زیادی در رابـطـه بـا ایـن پـروژه وجـود دارنـد. مثلا سایت بحث و گـفـتـگو دربـاره مجموعه OOo در آدرس oooforum.org، سـایـت آموزشهای مربوط بــه مـجـمـوعـه OOo در آدرس [۳] و قالبها و نمونه Macroهای مجموعه OOo در آدرس [۴] در دسترس است.


آینده OpenOffice.org

شاید مجموعه OOo به اندازه همتایان تجاری‌اش خوش سیما و آراسته نباشد اما آنجا که سخن از کارایی و امکانات متمرکز یا قابل الحاق به چنین مجموعه‌ای به میان آید اگر OOo برترین نباشد یکی از بهترین‌هاست. اینکه این مجموعه تنها پروژه نرم‌افزارهای اداری یکپارچه بازمتن یا با کمی اغماض، آزاد است آنرا در جایگاهی یگانه قرار می‌دهد و نمونه‌ای بی‌همتا می‌کند. با این اوصاف و با اقبالی که OOo در بین کاربران خانگی، دانشگاهی، دولتی و اندک اندک تجاری بدست آورده ،می‌توان شانس خوبی برای بقای آن قائل شد. ارائه نسخه پایدار سری 2.0 این مجموعه به طور قطع نقطه‌ای آینده‌ساز – یا شاید هم آینده‌سوز – برای این پروژه است. نقطه‌ای که آشکار می‌سازد که آیا این مجموعه نرم‌افزار بازمتن توان همپایی با نسخه‌های تجاری دیگر را دارد یا با این همه توسعه دهنده داوطلب و کاربر علاقمند از کار خود وا می‌ماند.


بهنام بهجت مرندی blixbox@gmail.com


PDF Version

[۱] http://www.openoffice.org

[۲] /html/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index

&req=viewarticle&artid=44&page=1

[۳] http://www.toturialsforopenoffice.org

[۴] http://ooextras.sourceforge.net

تمامی مطالب و مقالات این سایت تحت مجوز GNU FDL قرار دارند. بنابراین کپی و ایجاد تغییر در آنها مطابق شرایط این مجوز آزاد می‌باشد.