ورود/ایجاد حساب کاربری
   منوی اصلی
· خانه
· لیست کاربران
· جستجو
· آمار مشاهدات
· آرشیو مقالات


- شرح
· راهنمای نویسندگان
· درباره ما

   همکاری با نشریه
در صورتی که مایل به همکاری با نشریه هستید، می‌توانید در لیست پستی نشریه عضو شده و در جریان امور قرار گیرید. برای اطلاعات بیشتر، اینجا کلیک کنید.

   کاربران
سردبیر
هیچ مدیر کمکی حاضر
همکاران
هیچ مدیر کمکی حاضر
اعضا:
جدیدترین:جدید امروز:0
جدیدترین:جدید دیروز:0
جدیدترین:مجموع:2471
جدیدترین:جدیدترین:
ufumenarayu
اعضا:حاضر
اعضا:اعضا:0
مهمان‌ها:مهمان‌ها:3
مجموع:مجموع:3
کاربران حاضر
هیچ کاربر حاضری وجود ندارد

   ورود کاربران




 


 برای ورود مشکل دارید؟
 ثبت نام کاربران جدید

آشنایی با Synaptic بخش اول

(969 مجموع کلمات موجود در متن)
(5548 بار مطالعه شده است)  نسخه چاپی

راهنمای استفاده از Synaptic بخش اول


مدیریت بسته‌های نرم‌افزاری سیستم و یا به عبارت ساده‌تر حذف و اضافه کردن برنامه‌های کابردی از/بر روی سیستم یکی از مهمترین امــوراتی اســت کـه هــر کاربر گنو/لینوکس به میزان زیادی با آن سر و کار دارد. معمولا تولیدکنندگان توزیع‌های گنو/لینوکس سعی می‌کنند تــا اکثـر نرم‌افزارهای کاربردی مورد نیاز کاربران را در توزیعشان گرداوری کنند، ولی برآورده‌کردن این نیاز امر دشواری است. بسیــاری از توزیع‌های گنو/لینوکس از توزیع‌های بزرگتری منشعب می‌شوند که امکان استفاده از بسته‌های نرم‌افزاری این برادران بزرگتر بر روی آنها به سادگی امکان‌پذیر است.

در سطح پایه، مدیریت بسته‌های نرم‌افزاری در دنیای گنو/لینوکس در حال حاضر به دو روش کلی بیشتر میسر نیست:

  • الف: استفاده از بسته‌های دودویی

  • ب: استفاده از کدهای منبع

برای هریک از روش‌های فوق نیز سیستم‌های خاصی ایجاد شده که عمده‌ترین آنها عبارتند از:

  • برای حالت دودویی سیستم‌های RPM، DPKG، TGZ مشهورترین هستند. در این بین سیستم DPKG یا به قولی دیگر همان APT معروف که ضمیمه‌ای است بــر DPKG، امــکــان مــدیریت آسان‌تر و رفع مشکل وابستگی‌های نرم‌افزاری را بهتر فراهم می‌کند. برای سیستم‌های RPM و TGZ نیز ابزارهای Yum و slapt وجود دارند که کار مشابهی انجام می‌دهند. سیستم APT معمولا بر روی ســیــستم‌های مبتنی بـر دبیان، سیستم RPM بر روی سیستم‌های مبتنی بر ردهت، فــدورا، SuSE و Mandriva و سیستم TGZ بر روی سیستم‌های مبتنی بر Slackware بکار برده می‌شوند.

  • برای حالت کدهای منبع، معروف‌ترین و عمومی‌ترین شکل بسته‌های tar.gz است که به طور گسترده‌ای استفاده می‌شود. برخی از توزیع‌های مبتنی بر کدهای منبع مانند Gentoo ابزارهایی برای تسهیل ایــن کار دارند و قادرند تا بسته‌ها را به صورت کدهای منبع دریافت و بر روی سیستم کامپــایــل و نـصــب کنند. این سیستم مدیریت بسته‌های Gentoo به پورتاژ موسوم است. البته سیستم APT نیز دارای چنــیــن قــابـلیت مشابهی هست.

در این مقطع به این توضیح اجمالی بسنده کرده و به معــرفی Synaptic کــه در حقیــقت یـک رابــط گــرافیـکی تـوانا برای سیستم مدیریت بسته‌های نرم‌افزاری APT است می‌پردازیم. امروزه این ابزار را می‌توانید به شکل عادی و اصــلاح شده خود بر روی بسیاری از توزیع‌های مبتنی بر دبیان پیدا کنید. نمونه اصلاح شده آن با شکل و شمایل ظاهری کمی متفاوت بر روی Ubuntu موجود است. Synaptic از زمان توسعه اولیه خود تا کنون بسیار کاملتر شده و به ابزاری کاملا قدرتمند تبدیل شده است.

اجرای Synaptic
ابزار Synaptic در یــک میــزکار استــاندارد GNOME در منوی Desktop زیــرمنوی Administration بخـــش Synaptic Package Manager قرار دارد. مسیر فایل اجرایی آن usr/sbin/synaptic/ بوده و بـــرای اجرای آن نیاز به کلمه عبور کاربر ریشه خواهید داشت. شکل ۱ پنجره Synaptic را نمایش می‌دهد.

اصطلاحات
پیش از شروع به کار با Synaptic باید با اصطلاحاتی که در حین کار با این ابزار با آنها سر و کار خواهید داشت آشنا شوید. در حین تشریح این اصطلاحات برنامه Synaptic نیز آماده استفاده خواهد شد.

۱) مخازن نرم‌افزاری (Software Repositories): مـخازن نرم‌افزاری محل‌هایی هستند که Synaptic بسته‌های نرم‌افزاری را از آنها دریافت و بر روی سیستم شما نصب می‌کند. ایــن مخازن می‌توانند شــامل CD، DVD، شبکه محلی، وب و یا FTP باشند. مخازن زیادی بر روی اینترنت برای بکارگیری بر روی سیستم‌های دبــیان وجود دارند که تعدادی از آنها رسما به پروژه دبیان وابسته بوده و تعدادی نیز به صورت متفرقه نگهداری شده و به‌روز می‌شــوند. بدون اینکه مخازنی را Synaptic معرفی نمایید، قادر به کار کردن با آن و نصب بسته‌های نرم‌افزاری نخواهید بود. مخـــازن تعریف شده بر روی سیستم را می‌توانید از منوی Settings بخش Repositories مشاهده نمایید. با کلیک بر روی ایــن منـــو، پنجره‌ای باز خواهد شد که لیست مخازن موجود بر روی سیستم در آن نمایش داده شده است. با استفاده از دگمــه‌های Up و Down موجود در این پنجره می‌توانید اولویت مخازن را بالا و پایین کنید. مخازنی که بر روی سیستم موجود بوده ولی غیر فعال هستـند با رنگ خاکستری نمایش داده می‌شوند. با گذاشتن تیک کنار این مخازن می‌توانید آنها را فعال نمایید. با استفاده از دگــمه New هم امکان تعریف مخازن جدید فراهم می‌شود. برای تعریف مخازن جدید چهار گزینه وجود دارد:

  • نوع مخزن که شامل مخازن دودویی (Binary) و کد منبع (Source) است.

  • URI: که در این فیلد باید نشانی مخزن نوشته شود.

  • Distribution: که نام توزیع‌های موجود در مخزن است.

  • Sections: عناوین زیر بخش‌های موجود در یک توزیع مانند Main، Contrib و non-free.

معمولا در سایت‌های ارائه کننده مخازن APT اطلاعات کاملی در مورد بخش‌های ذکر شده در اختیار کاربران قرار داده می‌شود و نیازی نیست تا زیاد در این مورد نگران باشید. توجه داشته باشید تنها از مخازنی استفاده کنید که با سیستم شما سازگاری دارند. استفاده از مخازن ناسازگار باعث ایجاد اختلال و مشکل در سیستم‌تان خواهد شد. بسیاری از توزیع‌ها نیز به‌روز رسانی‌های امنیتی و پس از انتشار خود را با استفاده از مخازن APT منتشر می‌کنند.



شکل ۱ : پنجره اصلی ابزار Synaptic

اطلاعات این پنجره در یـــک فایل پیکربندی در مسیــر etc/apt/sources.list/ ذخیره می‌شود کـــه می‌تـــوانید آنرا به صـــورت دستی هم ویرایش کنید. با استفاده از دگمه Delete هم می‌توانید مخازنی را که به آنـهــا نیاز ندارید را از روی سیستم حذف کنید. در صورتی که مخازن شما به صورت دیسک‌های CD و DVD هستند، برای اضـافه کردن آنها باید از منوی Edit بخش Add CD-ROM استفاده کنید.

۲) اطلاعات بسته‌ها (Package Information): پس از اینکه مخازن را بر روی سیستم تعریف کـردید، باید اطلاعات موجود بر روی بسته‌های آنها را دریافت کنید. برای این منظور باید از کلیدهای Ctrl+R و یا دگمه Reload مـــوجــود بــر روی نوار ابزار برنامه استفاده کنید. در صورتی که مخازن تعریف شده بر روی اینترنت قرار دارند، برای دریافت لیست اطـــلاعات بسته‌ها باید به اینترنت متصل باشید.

۳) بسته نصب شده (Installed): بسته‌ای که توسط یک مربع سبز رنگ نمایش داده شده و اکنــون بر روی سیستم نصب می‌باشد.

۴) بسته نصب نشده (Not Installed): بسته‌ای که توسط یک مربع سفید رنگ نمایش داده شـده و بر روی سیستم نصب نیست.

۵) بسته شکسته (Broken): بسته‌ای که عملیات نصب آن بر روی سیستم بـــه درستـــی صورت نگرفته و یا در تداخل با بسته‌های دیگری است. این بسته توسط یک مربع قرمز رنگ نمایش داده می‌شود.

تا این مرحله با مهمترین اصطلاحات Synaptic آشنا شده و Synaptic نیز کاملا آماده استفاده است.

دگمه‌های طبقه‌بندی/وضعیت
در پایین پنجره اصلی Synaptic چهار دگمه قرار دارد که اجازه دهید آنها را دگمه‌های طبقه‌بندی/وضعیت بنـامیم. در زیر این دگمه‌ها توضیح داده شده‌اند:

  • دگمه Sections: با کلیک بر رو این دگمه، در سـتون سمت چپ برنامه، دسته‌بندی‌های بسته‌های نرم‌افزاری نمایش داده می‌شوند که با کلیک بر روی هـر دسته‌بندی، بسته‌های نرم‌افزاری موجود در آن دسته نمایش داده می‌شوند.

  • دگمه Status: با کلیک بر روی این دگمه، در ستون چپ برنامه، دسته‌بندی‌های بسته‌های نرم‌افزاری با توجه به وضعیت آنها مانند نصب شده، نصب نشده و... نمایش داده می‌شود.

  • دگمه Search: با کلیک بر روی این دگمه، در ستون چپ برنامه، کلید واژه‌هایی که از آنها برای جستجوی بسته‌های خاصی استفاده می‌کنید، نمایش داده می‌شوند.

  • دگمه Custom: با کلیک بر روی این دگمه، در ستون چپ برنامه، دسته‌بندی‌های بسته‌های نرم‌افزاری با توجه به حالت سفارشی آنها مانند بسته‌های قابل ارتقاء، بسته‌های شکسته (Broken)، بسته‌هایی که برای انجام تغییراتی علامت‌گذاری شده‌اند، نمایش داده می‌شود.

آلن باغومیان alan@technotux.com

PDF Version

تمامی مطالب و مقالات این سایت تحت مجوز GNU FDL قرار دارند. بنابراین کپی و ایجاد تغییر در آنها مطابق شرایط این مجوز آزاد می‌باشد.